Els darrers dies ha saltat la noticia d’una possible fusió entre els dos clubs d’elit de la ciutat, el Bàsquet Girona i l’Uni Girona. Des del seu retorn a Girona, Marc Gasol ha anat fent petites passes com a president del Bàsquet Girona que, any a any, han anat fent créixer l’entitat. La temporada passada va arribar el primer lligam amb l’Uni Girona, a través de l’acord de treballar junts la base, amb la figura de Laia Palau com a referent dels equips femenins de formació.
Aquestes últimes temporades hem vist que la tendència del bàsquet femení professional va cap a un model de club únic, amb el masculí a ACB. L’Uni Girona ha passat d’estar en el Top 1-2 a estar en el Top 4-5, i aquest primer esglaó de la piràmide l’han ocupat projectes amb pressupostos elevats com Casademont Zaragoza o Valencia Basket, sempre deixant a banda el Perfumerías Avenida, un club amb una casuística diferent. És per aquest motiu que tot apunta a un únic club gironí, diga-li fusió, diga-li integració, diga-li la denominació que creguin oportuna, però el model va cap aquí.
Si s’acaba fent, no serà fàcil deixar lligats tots els aspectes i àrees dels club. Anem a veure desglossats per àmbits quins serien els punts importants i els punts delicats d’aquesta possible unió.
DENOMINACIÓ I MARCA
El club serà “Bàsquet Girona”? o s’afegirà alguna referència a l’Uni? En cas de canvi de marca, el logo s’hauria d’adaptar, amb tot el que comporta a nivell de marketing. També a nivell de patrocinis, la fusió ajudaria a aconseguir més finançament a través dels sponsors.
PRESIDÈNCIA I JUNTA DIRECTIVA
El Bàsquet Girona es convertirà en breu en SAD i Marc Gasol injectarà 2,4M en l’ampliació de capital per tenir el 100% de les accions del club. Per aquest motiu es fa difícil pensar que si s’acaben ajuntant, el president no sigui Marc Gasol. Faltarà veure què passarà amb Cayetano Pérez, president de l’Uni Girona, i si s’acaba integrant o no a la junta del club.
LA BASE
Aquest punt seria el més senzill de tractar ja que els equips de treball ja estan configurats i treballant des de fa temps conjuntament. A més, Gasol ja ha anunciat que tota la base passarà a dependre de la fundació, per tal de desvincular-la a nivell estructural i pressupostari dels equips professionals.
TREBALLADORS DEL CLUB
Aquí tampoc hauria d’haver-hi gaires problemes, simplement reestructuar equips de treball i responsables de departament.
DIRECCIÓ ESPORTIVA
En els propers dies el Bàsquet Girona anunciarà l’arribada de Fernando San Emeterio com a director esportiu. La direcció esportiva del primer equip masculí tindrà tres potes: San Eme de Director Esportiu, Xus Escosa de General Manager i Erick Moleiro com a responsable de l’scouting. Al femení, Laia Palau ha anat agafant el relleu de Pere Puig en la direcció esportiva. Si s’acaben unint, veurem com queda tot plegat. El més fàcil seria tenir les 2 estructures separades.
AFICIÓ I ABONAMENTS
Si bé podríem pensar que els aficionats d’un i altre club haurien de ser els mateixos, la realitat no és aquesta. Evidentment hi ha abonats compartits però les aficions entre Uni i Bàsquet Girona son diferents. Aquest és un dels punts delicats de la possible unió. Què passaria amb les localitats dels abonats? Si ets soci de l’Uni però no del Bàsquet Girona, tindràs lloc? Seguiran els grups d’animació anant només al femení o al masculí? Canviaran els preus?
EQUIPS VINCULATS
Aquesta temporada el Bàsquet Girona ha tingut en el CB Salt de Lliga EBA el seu filial, mentre que l’Uni Girona ha tingut vinculat el CEEB Tordera de Lliga Femenina 2. Què passarà amb aquestes vinculacions? Una possible fusió no hauria de fer canviar res però i si volen tenir filials propis?
En resum, moltes preguntes que esperem que tinguin resposta ben aviat. Estarem atents… 🙃
Que no ens passi res a la resta d’equips de la provincia !!
La fusió de dos clubs depredadors crearà un club super-depredador que es beneficiarà de la feina de formació d’altres clubs i sense cap cost, desmontant equips i venen als nois/ies un fals projecte.
Bàsquet Girona i Uni Girona, els camins es nou