Fitxatges Bàsquet Girona ACB

La llibreta del Bàsquet Girona 2022/23: Jugadors a tenir controlats en el mercat de fitxatges ACB

Reunions, trucades i despatxos. Aquestes deuen ser les paraules més escoltades a la cúpula del Bàsquet Girona després d’aconseguir l’ascens a l’ACB. El club i Marc Gasol van deixant caure pistes a través dels mitjans i de les xarxes socials de com es confeccionarà la plantilla però segueixent havent-hi moltes incògnites. Amb l’entrenador quasi lligat segons diuen els mitjans (Aíto García Reneses si no canvia res), el trio Jordi Pla, Marc Gasol i Aíto dissenyaran un equip per posar la primera pedra a consolidar-se a la ACB.

Des de basquetgironí volem fer un repàs, totalment subjectiu i sense cap mena d’informació, de quines vies podrien explorar a l’hora de fitxar. Repetim, no és informació, és opinió.

 

LA VIA GIRONINA

Una de les maneres de crear afició i lligam amb la gent és tenir en plantilla a jugadors gironins, i a més ocupen plaça de jugadors nacionals. Hi ha quatre noms, que per experiència, recorregut i, molt important, situació contractual, encaixarien perfectament en aquest perfil:

– Oriol Paulí: L’exterior gironí de 28 anys ha jugat les últimes 8 temporades a l’ACB amb el Gran Canaria i l’Andorra. Un perfil polivalent que acaba de baixar a LEB Or amb l’Andorra.

– Xavi Rabasseda: L’aler de Ripoll, de 33 anys, acumula més de 400 partits a l’ACB i a més, també acaba de baixar a LEB Or amb el San Pablo Burgos.

– Yankuba Sima: El pivot gironí ha firmat la seva millor temporada a l’ACB de la mà de Pedro Martinez al Baxi Manresa i amb la Selecció Espanyola. Se li ha acabat el contracte amb Manresa i està dins la llista de jugadors amb dret a tanteig de l’ACB.

– Guillem Jou: L’escorta de Llagostera només ha pogut disputar 13 partits aquesta temporada amb el Baxi Manresa i s’està recuperant d’una greu lesió.

 

 

LA VIA CATALANA

Una altra forma de generar caliu és atraure talent català, que a més de ser purament jugadors de bàsquet amb un contracte professional, entenguin el territori i creguin en el projecte. Alguns d’aquests jugadors que encaixarien amb aquest perfil són:

– Pierre Oriola: El capità del Barça sembla no acabar d’entrar en els plans de Saras Jasikevicius i seria d’aquells jugadors amb rauxa que aixecarien Fontajau.

– Jugadors que ja han passat pel club. Parlem de gent com Pep Busquets, Dani García o Aleix Font, que segueixen buscant un forat a l’ACB i serien totalment vàlids.

– Marc García: El manresà acumula ja 7 temporades a l’ACB i acaba de baixar a LEB Or amb el Burgos.

– Mike Torres: El base de Barcelona, que ha acabat la temporada al Betis, té un lligam personal amb el Bàsquet Girona i és que el seu germà Kevin juga al filial de lliga EBA.

– Perfils consagrats. Ja seria més difícil de treure’ls dels seus equips però jugadors com Ferran Bassas, Lluís Costa, Dani Pérez o Miquel Salvó, encaixarien en aquest perfil.

 

 

LA VIA DE LES CESSIONS DE JOVES TALENTS

Quan arribes a una lliga com l’ACB de nou sempre actives el radar dels clubs grans i consagrats, que et veuen com un aparador de rodatge i minuts per algun dels seus joves talents. A més, si l’entrenador acaba siguent un formador amb una experiència espectacular com Aíto, pot ser l’escenari ideal per aquest perfil de jugador. També el fet que Marc Gasol jugui, pot influir en pulir algun prometedor jugador interior.

– Barça: Té jugadors amb molt potencial com Sergi Martínez, Michael Caicedo, James Nnaji, Gael Bonilla o Agustín Ubal. Tots ja han debutat a ACB i alguns Eurolliga, serien bones opcions.

– Joventut de Badalona: Maronka, Kraag o els catalans junior Conrad Martinez i Jordi Rodríguez podrien ser bons perfils. Potser massa verds encara.

– Real Madrid: Igual que el Barça, el Madrid té 3 o 4 jugadors en dinàmica del primer equip que podrien ser bones opcions: Juan Nuñez, Matteo Spagnolo, Tristan Vukcevic i Eli John Ndiaye.

– Altres 3 grans opcions serien jugadors amb potencial NBA, molt joves, i que necessiten formació i minuts. Un seria l’interior Yannick Nzosa (Unicaja), que va tenir una gran irrupció a l’ACB i s’ha anat apagant aquesta temporada; Aday Mara, el pivot nacional del futur, ha estat agafant rodatge a EBA, LEB Or i el primer equip del Casademont Zaragoza; i Sidy Cissoko (Baskonia), un base físicament molt superior, que amb només 17 anys ha fet una gran temporada a Juaristi, salvant la categoria a LEB Or.

 

LA VIA AMERICANA

L’americà o americans que es fitxin han de ser diferencials. S’ha d’anar a buscar perfils com els que trobava i descobria el Casademont / Girona Gavis / Valvi del seu moment, estil Terrell Myers, Andy Panko, etc. Un jugador diferencial, ja sigui en anotació o en intimidació i defensa. Aquí el ventall és molt ampli i hi ha moltíssims jugadors que intenten estar en la roda d’equips NBA però acaben saltant a Europa. Molts són melons per obrir, però te l’has de jugar amb un. mínim.

O això o anar a per un jugador ja amb bagatge europeu que tinguis la tranquilitat que rendirà, com podrien ser Conner Frankamp (ExMurcia), Van Beck (Palma Air), Luke Maye (Manresa), Codi Miller-McIntyre (Andorra), Wiley (Betis) o Cameron Oliver (Unicaja).

 

LA VIA EUROPEA

Una altra via que també es podria explorar és la finestra de jugadors europeus “semidesconeguts” que sempre han donat bon rendiment en el passat. Perfils de la seva època com Marko Marinovic o Ademola Okulaja, que després van fer molta carrera a Espanya, serien aquest tipus de jugador. Jugadors amb un rol molt concret: el típic tirador lituà, el 5 africà intimidador amb passaport europeu, etc. Sempre és interessant tenir un perfil de rol concret en una plantilla ACB.

 

LA VIA ACB

Sense la possibilitat d’anar a tocar jugadors top ni de grans equips, s’hauria de buscar perfils que busquin ser primeres espases o jugadors que busquin redimir-se o jugadors ja amb una certa edat que valorin altres coses (ciutat, projecte, familia…). Jugadors sense equip de l’estil Juanpi Vaulet, Rodrigo San Miguel, Emir Sulejmanovic, Tobias Borg, Carlos Suárez, Mike Tobey, Axel Bouteille o Jaime Fernández.

 

LA VIA LEB OR 

Per acabar, un mercat que sempre cal treballar bé és el de LEB Or. Aquesta temporada hi ha hagut jugadors que han destacat i ja preparats per fer el salt a l’ACB. Jugadors com els ja citats Van Beck o Cissoko, o els pilars del Granada com Lluís Costa i Pere Tomàs (tot i que segur que seguiran després de l’ascens), serien perfils a tenir en compte. També del finalista, l’Estudiantes, destaca el tirador Johnny Dee, tot i que ja va jugar a ACB i no va acabar de consolidar-se, sobretot defensivament. De l’altre participant de la F4 de Fontajau, destacaven Michael Carrera (un perfil de jugador semblant a Chima Moneke salvant les distàncies, però amb un caràcter complicat) i Ibou Badji, el pívot exBarça que no tardarà en fer el salt a l’ACB.

 

 

En resum, seran setmanes molt mogudes a les oficines de Fontajau, on a més de donar les sortides s’haran de fer mínim 6-7 fitxatges. I tu, a qui fitxaries?

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *